Moist Chocolate Cupcake With Chocolate Ganache


Moist Chocolate Cupcake With Chocolate Ganache


My Style My Way

Bahan bahannya

3 biji telur gred A ( kalau kecil guna 4 ya )
1 cawan caster sugar
1/2 cawan minyak masak
1/2 cawan susu pekat
1 tsp vanilla essence
6 sudu besar cocoa
3 sudu kecil chocolate emulco
1 cawan tepung naik sendiri
1 sudu kecil baking powder
1/2 cawan air panas

Utk Ganache

200g cooking chocolate
200ml whipping cream
2 sudu kecil susu pekat

Caranya

Pukul telur bersama gula menggunakan whisk sehingga gula
itu larut
Masukkan minyak dan susu gaul rata
Masukkan vanila dan cocoa
Masukkan tepung dan baking powder gaul rata
Akhir sekali masukkan air panas
Kacau sebati
Panaskan air kukusan dan kukus diatas api yg sederhana ( agar kek tidak merekah ) selama 20 min atau sehingga masak
** Jika ingin membakarnya 125c dalam 30 mins

Utk ganache

Masak cooking chocolate secara double boil
Biarkan ia cair kemudian masukkan whipping cream dan susu
Kacau rata jangan sampai mendidih
Biarkan ia sebentar kemudian
Tuang diatas kek hanya apabila kek telah sejuk
Biarkan ia sejuk kemudian simpan didalam peti ice

** Texture cake ini very moist dan chocolatey
Sesuai utk penggemar chocolate

Carian resepi :

0 comments: